Așa cum bine știți, la Azil Privat ne ocupăm de seniori, deci, de cei cum ne place nouă să spunem, aflați la cea de-a doua tinerețe. Cu toate acestea, chiar și „la a doua tinerețe”, pot apărea boli sau riscuri, iar pentru a ne lămuri mai bine asupra acestui lucru, am stat de vorbă cu doamna Grațiela Baidac, Medic Geriatru în cadrul Azilului Privat.
1. Doamna doctor, vă rugăm să vă prezentați pe scurt și să ne spuneți de cât timp lucrați pentru seniorii din Azil Privat.
Mă numesc Grațiela Baidac, sunt medic primar Geriatrie-Gerontologie și medic specialist Recuperare Medicală, iar în luna februarie a acestui an am împlinit 4 ani de când lucrez la Azil Privat.
2. Ne puteți spune care sunt cel mai des întâlnite afecțiuni după vârsta de 60 de ani?
Printre cele mai frecvent întâlnite boli după vârsta de 60 de ani se numără hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, ateroscleroza sistemică cu toate complicațiile ei (boala coronariană ischemică, arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare, accidentele vasculare), bolile degenerative – demențele, boala Parkinson, osteoporoza care determină fracturile, cele mai frecvente fiind cele de col femural.
3. Care sunt afecțiunile pe care le întâlniți în cazul seniorilor cazați în Azil Privat?
La Azil Privat avem pacienți cu o patologie foarte diversă, de la pacienți care se internează pentru recuperare după accidente vasculare sau fracturi, la pacienți care au nevoie de supraveghere permanentă – cei cu boli neurocognitive majore de toate etiologiile (Alzheimer, vasculare, mixte sau în cadrul bolii Parkinson), la pacienți cu diverse grade de dependența care au nevoie de asistare parțială sau totală pentru desfășurarea activităților cotidiene. În cadrul centrului nostru avem și seniori cu vârste venerabile de peste 90 de ani, dar sunt acei vârstnici longevivi, care au îmbătrânit frumos și care ar putea cu succes să joace în filme.
4. Pentru a înțelege mai bine procesul, ne puteți spune care sunt câteva dintre schimbările care se produc în organism o dată cu trecerea anilor?
Îmbătrânirea, și vorbim aici de îmbătrânirea fizologică, aduce cu sine modificări la nivelul tuturor aparatelor și sistemelor, atât modificări structurale cât și funcționale. Cele mai vizibile sunt transformările care apar la nivelul pielii, respectiv diminuarea elasticității acesteia, odată cu apariția ridurilor. Dar și organele vitale sunt afectate: la nivelul aparatului cardiovascular, din cauza rigidizării arteriale apar hipertensiunea arterială, bolile coronariene și valvulare, care în final duc la insuficiență cardiacă.
La nivelul aparatului respirator, din cauza modificărilor cutiei toracice, a atrofierii mușchilor respiratori și a rigidizării arteriale, apar tulburări în realizarea schimburilor gazelor respiratorii la nivel alveolar, producând în timp boli pulmonare și insuficiență respiratorie. La nivelul aparatului digestiv apare o încetinire a tuturor funcțiilor acestuia, cea mai frecventă acuză a vârstnicilor fiind constipația. Și sistemul nervos suferă transformări odată cu înaintarea în vârstă, atrofia cerebrală ducând în timp la apariția demențelor, vârsta fiind factorul de risc cel mai important în apariția acestora.
5. Bătrânețea este o etapă inevitabilă în viață, însă o putem face mai ușoară și putem fi cât mai puțin dependenți de cei din jurul nostru. Începând de la o simplă depresie până la pierderile de memorie sau demență, vârstnicii au nevoie de ajutorul nostru. Cum anume îi ajutați pe seniori în Azil Privat, în funcție de afecțiunile pe care le au?
Pentru că patologia pe care o abordăm la Azil Privat este foarte complexă și pentru că ne dorim ca fiecare dintre rezidenții nostri să beneficieze de servicii personalizate, atât evaluarea cât și îngrijirea acestora este făcută de o echipă multidisciplinară, în care există o colaborare permanentă între infirmiere, asistente medicale, psiholog, kinetoterapeut, asistență socială și medicul geriatru.
6. Povestiti-ne pe scurt, câteva dintre cazurile cele mai de succes de recuperare/ vindecare/ ameliorare de la Azil privat?
Vă voi povesti doar unul dintre nenumăratele cazuri de care ne-am ocupat la Azil Privat, cred eu, destul de elocvent pentru rezultatele muncii noastre. Este vorba despre o doamnă de 86 de ani, care până la această vârstă a adunat o serie de afecțiuni: hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipotiroidie, a suferit mai multe intervenții chirurgicale (printre care o mastectomie totală pentru cancer mamar și alte 2 intervenții la nivelul coloanei lombare pentru hernie de disc). În centrul nostru a venit pentru recuperare după o fractură de șold și indicațiile medicului ortoped erau să nu se sprijine în membrul inferior operat timp de 6 săptămâni. Cu alte cuvinte, era o persoană total dependentă.
În plus, la internarea în clinică am diagnosticat-o cu depresie severă și tulburare de memorie în stadiu moderat. Era un caz complex, care a constituit pentru noi o provocare, pentru că fiecare membru al echipei noastre a trebuit să-și demonstreze calitățile profesionale, dar și pe cele sufletești. După 3 luni, pacientă s-a externat total recuperată, capabilă să se îngrijească și să se gospodărească singură. Din păcate, după numai o lună a revenit în centrul nostru, după o cădere soldată cu fractură de bazin, pentru care a fost nevoită să stea imobilizată încă 6 săptămâni. Și de această dată, cu ajutorul întregii echipe, doamna s-a recuperat foarte bine. Deși în acel moment era independentă și capabilă să se îngrijească și autoservească, familia împreună cu pacienta au decis că cel mai bine pentru dumneaei este să rămână la noi. Până în prezent nu a mai avut niciun eveniment care să se soldeze cu căderi sau fracturi, este mobilă, se deplasează, participă activ la toate evenimentele care au loc în centrul nostru și, în același timp, familia este mult mai liniștită, știind-o în siguranță.
„După părerea mea, secretul longevității este evitarea exceselor de orice fel.”
7. Ce ar trebui să facă cei care se apropie de o anumită vârstă, pentru a-și menține sănătatea și forța? (Un anumit regim alimentar, sport, etc?)
După părerea mea, secretul longevității este evitarea exceselor de orice fel. O viață echilibrată, aduce cu sine o stare de bine, de liniște, știut fiind faptul că stresul, episoadele depresive și anxioase sunt factori de risc pentru apariția tulburărilor de memorie. Evident și regimul alimentar este important, o dietă hiposodată, cu mai puține dulciuri și grăsimi de origine animală, ne ferește de ateroscleroză, diabet zaharat, hipertensuiune arterială. Și mișcarea este foarte importantă, sedentarismul și obezitatea fiind cauze a nenumărate afecțiuni.
8. Hipertensiunea arterială, emfizem pulmonar, cardiopatie ischemica, insuficiență cardiacă, arteroscleroză, diabet, osteoporoză, reumatism, Alzheimer, Parkinson și, din păcate multe altele. Ce pot face cei de acasă pentru a depista la timp și corect semnele acestori „boli ale bătrâneții”?
Din fericire, în zilele noastre a crescut accesul la servicii de sănătate specializate, posibilitățile de investigații și tratament au înregistrat progrese importante, pacienții sunt mult mai informați. Ce trebuie să facem este să fim în permanență preocupați de sănătatea noastra și să ne adresam medicului ori de câte ori avem o problema de sănătate.
9. Dacă mai sunt informații pe care ar trebui să le cunoaștem sau doriți să le menționați și pe care le-am omis, vă rugăm să ni le spuneți.
La Azil Privat le oferim seniorilor noștri o ambianță familială, un mediu în care să se simtă confortabil, îngrijiți și ocrotiți, le oferim acea stare de bine la care mă refeream anterior. În același timp, veghem asupra stării lor de sănătate, încercand să intervenim cât mai rapid atunci când apare o decompensare a afecțiunilor lo