La Azil Privat fiecare zi e o provocare. Găsirea celei mai gustoase combinații pentru micul dejun, organizarea unor activități pentru petrecerea timpului liber, programul medicamentelor și… „ora de sport” cum o numesc cei mai glumeți seniori. Ora de sport reprezintă sesiunea de kinetoterapie, despre care, pentru a înțelege mai multe, am stat de vorbă cu Elena Ivan, Kinetoterapeut la Azil Privat.
1. Elena, îți mulțumim pentru răbdare și pentru că ești în fiecare zi alături de noi. Acum, explică-ne pe înțelesul tuturor ce este kinetoterapia și cum poate ea ajută un vârstnic?
Kinetoterapia înseamnă terapie prin mișcare. Kinetoterapia este, așa cum îi spune și numele, o formă de terapie care pune accent atât pe beneficiile fizice, cât și pe cele psihice, pentru o recuperare medicală completă a pacientului din punct de vedere somato-funcțional, motric și/sau reeducare a funcțiilor secundare.
Prin kinetoterapie se îmbunătățesc atât forța și rezistența musculară, cât și mobilitatea și coordonarea mișcărilor, cu ajutorul programelor kinetice complexe de masaj terapeutic, gimnastică medicală și exerciții elaborate individual, pentru fiecare senior în parte.
2. Ce tip de deficiențe motorii pot fi recuperate cu ajutorul kinetoterapiei?
Este o terapie care are rezultate uimitoare în foarte multe afecțiuni, începând cu bolile neurologice (hemiplegie, paraplegie, boala Parkinson), boli ale aparatului locomotor (artroze, fracturi ) și ajungând până la psihopatie ( Alzhaimer sau diverse boli ale memoriei).
3. Am înțeles. Rezultatele pozitive își găsesc așadar locul în multiple afecțiuni. Elena, povestește-ne atunci pe scurt, câteva dintre cazurile de succes, să le numim așa, de la Azil Privat.
Din fericire, ne-am bucurat de multe succese la Azil Privat. Au fost pacienți care au venit cu diverse proteze de șold și genunchi, care s-au recuperat în proporție de 90%. Au mai fost pacienți cu AVC care s-au recuperat excepțional în 6 – 8 luni. Important este exercițiul și conștientizarea însă și atitudinea seniorului joacă un rol deosebit, pentru că, oricât ne-am dori, noi putem fi doar îndrumători. Deși, dacă am putea, am face noi toate exercițiile!
4. Elena, îmi dau seama că e dificil, însă cum motivați seniorii să facă acest tip de mișcare?
Evident, fiecare senior are personalitatea lui. Și ne străduim de fiecare dată să obținem o cât mai bună colaborare cu ei și să le asigurăm un mediu plăcut, relaxant și primitor. Pe unii îi ademenim cu glume și multă voie bună. Alții au nevoie de o abordare serioasă. Unii preferă să se gândească ca la o terapie prin joacă, alții o tratează ca pe însă o sesiune de „exerciții medicamentoase”. Ceea ce contează însă este să înveți ce îi place fiecăruia și cum anume îl poți motiva.
5. Elena, vorbim despre recuperarea motorie însă, de fapt, ce procent se recuperează din mobilitatea avută anterior?
Procentul de recuperare motorie variază de la individ la individ în funcție de afecțiune, vârstă, capacitate de recuperare. Daqcă ar fi să mă gândesc la o medie, se recuperează 50 – 60% din mobilitatea avută anterior. În cazuri excepționale, pe care le-am avut și noi sub tratament, se poate recupera și 80 – 90% din mobilitatea anterioară, ceea ce pe noi ne bucură incredibil, uneori chiar mai mult decât pe seniorul în cauză!
6. Dacă tot suntem la capitolul confesiuni și secrete de culise, cum anume își pot îmbunătăți seniorii sistemul locomotor, prin sesiunile de kinetoterapie și recuperare motorie? Ce recomandări faci celor de acasă?
Cu ajutorul ședințelor de kinetoterapie, pacienții redobândesc mobilitatea, rezistență la efort, echilibrul pentru mers și activități vitale (îmbrăcat, dezbrăcat, spălat, pieptănat, etc). Celor de acasă le recomand să îi susțină în efectuarea programului de gimnastică, să îi însoțească la plimbări în aer liber și să le asigure un ambient cât mai plăcut și relaxant. De când lucrez la Azil Privat am conștientizat de fapt cât de mult contează susținerea și încurajarea celor de acasă. Incredibil de mult.
7. Elena, ce elemente trebuie să însoțească rezultatele performante de care vorbești, prin sesiunile de kinetoterapie: o dietă specială, un tratament adecvat, mișcare în aer liber?
Pentru o recuperare completă, ședințele de kinetoterapie trebuie clar însoțite de ședințe de terapie ocupațională, psihoterapie, plimbări în aer liber, etc. Orice activitate plăcută care reușeșet să îl mobilizeze pe senior este un câștig și ne dă oferă avantaje. E ca un puzzle care se poate contrui numai prin mai multe piese.
8. Așadar planurile de tratament sunt individualizate, în funcție de afecțiuni, concepute pe bază diagnosticelor clinice stabilite de medicii specialiști. Dar, cu toate astea, ce presupune efectiv o ședință de kinetoterapie sau recuperare motorie? Cum lucrați cu seniorii în Azil Privat?
În cadrul unei ședințe de kinetoterapie, programul de gimnastică medicală este adaptat pentru fiecare pacient, în funcție de capacitatea clinico-funcțională a acestuia. Durata medie a unei ședințe este de 20 – 30 de minute, în funcție de programul seniorului și se întâmplă în fiecare zi sau de 3 – 4 ori pe săptămână. O ședința de kinetoterapie cuprinde exerciții active și pasive, tipuri de mers, exerciții pentru respirație și orice tip de exercițiu care îl poate ajuta pe seniorul din cabinet. Nu pot da o rețetă, pentru că fiecare dintre seniori se bucură de un program special croit pentru ei iar ședințele se fac doar 1 la 1.
Mulțumim, Elena și să auzim numai de bine!