Culori calde, soare timid, bătrâni care se plimbă agale în parc. Copii care aleargă cu ghiozdanele-n spate, schimburi de rețete de murături, de zacuscă ori de compoturi, meniuri generoase și multă iubire. Toamnă, bine-ai venit!
Toamna la Azil Privat este poate, cel mai frumos anotimp. Depinde pe cine întrebi. Doamna S. e bucuroasă că are mai mult timp pentru a tricota, pasiunea ei cea mai mare. Doamna E., în schimb, începe să „audă” iarna și, o dată cu ea, toate durerile de spate. Dar ce este limpede pentru toată lumea este că toamna seniorii noștri sunt cei mai răsfățați. Compoturile de mere sunt la loc de cinste, plăcinta cu dovleac și pere e senzația prânzului și toată lumea dezvoltă brusc o pasiune pentru ieșit în grădină, alături de Misha. Dar toamna la Azil privat înseamnă și activitățil de terapie ocupațională pe care seniorii le realizează sub îndrumarea și coordonarea psihologului.
Ce este terapia ocupațională?
Nu atât de bine cunoscută, însă, paradoxal, foarte des folosită, terapia ocupațională se traduce printr-un proces întreg de recuperare a capacităţilor unei persoane cu tulburări psihice și/sau motorii.
Cu alte cuvinte, un terapeut ocupațional (în cazul nostru un psiholog specializat) îi ajută pe seniori în recuperarea acelor abilități care îi fac capabili de a-și desfășura independent activitățile din viața de zi cu zi. De exemplu, atunci când unbătrân a suferit un accident vascular cerebral și a pierdut parțial abilitatea de a-și folosi una dintre mâini, psihologul sau terapeutul ocupațional îl învață treptat cum să-și recapete și cum să se descurce în oricare dintre activitățile elementare: îmbăcat, mâncat, gătit, etc.
Scopurile terapiei ocupaționale
Redobândirea mobilității nu este singurul scop al terapiei ocupaționale. Printre multe altele enumerăm și:
– recâștigarea independenței în viața de zi cu zi;
– îmbunătățirea abilitățilorfizice, cognitive și motrice;
– creșterea încrederii în sine și în forțele proprii.
Printre activitățile pe care terapeutul le face împreună cu seniorii la Azil Privat se numără și multe lucruri distractive cum ar fi jocurile de memorie, jocurile senzoriale, integramele și cuvintele încrucișate, rebusurile, lectura, șahul sau tablele.
Nu știm ce faceți voi, dar noi ne pregăti toamna pentru lucurile frumoase care urmează, așa că am pus la cale și o sesiune de împletit și aranjat coșulețe, în spiritul toamnei. Imediat ce terminam cu nostalgiile, cred că vom forma un club de poezie. Alte idei?