Terapia cu animale este o terapie complementară (denumită științific și zooterapie), care a fost descoperită de psihiatrul american Boris Levinson în anul 1964, după ce acesta a desfășurat o serie de experimente asupra copiilor cu deficiențe de comunicare. Astfe, s-a dovedit că animalele de casă precum pisicile sau câinii au o influență extraordinar de benefică asupra stării de sănătate a organismului, a memoriei și a psihicului.

Dacă o mulțime de persoane au acasă animale de care se îngrijesc și care, la rândul lor, au grijă de sănătate stăpânilor lor, de ce să nu existe animale care să transmită energie pozitivă și într-un centru decicat seniorilor? Evident, în prealabil trebuie făcute teste pentru alergeni, însă dacă aceștia nu există, un animăluț simpatic și prietenos este binevenit în sânul oricărei familii, mai ales în mijlocul unei atât de numeroase cum este cazul Azilului Privat din București.

Nu cu mult timp în urmă am adoptat-o pe Misha, o pisicuță a cărei sosire aici nu este deloc întâmplătoare. Am sterilizat-o, am deparazitat-o, iar acum este compania ideală pentru seniori, atât pentru doamna Nela care o răsfață toată ziua, cât și pentru domnul Nicolae, care nu cu multă vreme în urmă nici nu suporta ideea unei pisici rezidente la Azil Privat. Ei bine, dacă i-ați vedea acum împreună!

Care sunt beneficiile unui animal pentru terapie?

A nu se înțelege că terapia cu animale înseamnă tratarea unor afecțiuni sau vindecarea unor boli, deși, tot mai multe studii clinice arată că începând cu minimizarea stresului și până la ameliorarea durerii, un animăluț de companie poate fi un „medicament”, de multe ori mai eficient decât tratamentele clasice.

Revista PSYCHOLOGIES spune într-un material dedicat terapiei cu pisici chiar că „în 1982, Aaron Katcher, un psihiatru american, a demonstrat în fața camerelor de luat vederi că mângâierea pisicii poate diminua stresul și anxietatea, deci și riscul de infarct. Dennis Ownby, responsabil de Sectia de alergologie și imunologie de la Spitalul Universității din Georgia, SUA, a concluzionat, la sfârșitul unui studiu de 7 ani, că în contact cu pisicile, ne expunem unor molecule cunoscute pentru rolul lor de protejare a sistemului imunitar.”

Dintre beneficiile fizice, psihice și sociale pe care le poate avea terapia cu animale, menționăm pe scurt doare pe câteva dintre ele, pe care le-am putut urmări chiar în Azil Privat:

– ajută la reducerea secretiei de hormoni de stres;

– crește pofta de viață și disponibilitatea față de mișcarea fizică;

– îmbunătățeste coordonarea corporală și echilibrul;

– îmbunătațeste motricitatea grosieră sau fină;

– produce un sentiment de fericire și liniște;

– scade sentimentul de depresie și de singurătate;

– oferă ocazii de relationare mai dese.

Așadar, Misha nu este deloc întâmplător în cadrul Azilului nostru, ci reprezintă o parte importantă a tratamentului pentru îmbunătățirea calității vieții seniorilor cazați aici. Ba chiar ne gândim să-i luăm Mishei și un tovarăș de joacă!

Dacă vreți să o cunoașteți pe Misha sau să aflați mai multe despre serviciile pe care le punem la dispoziție, ne găsiți în București, str. Badea Cârțan, nr. 16, (Sector 2). Vă așteptăm cu drag!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *