După ce am aflat de la Elena Ivan, Kinetoterapeut la Azil Privat ce este kinetoterapia și cum anume îmbunătățește ea viața seniorilor din centrul nostru, a venit timpul să aflăm mai multe despre această metodă de recuperare, de la kinetoterapeutul Lavinia Stoiculescu.

1. Lavinia, îți mulțumim pentru că ai acceptat să ne răspunzi la întrebări dar și pentru că ești în fiecare zi alături de noi. Acum, explică-ne întâi cum poate kintoterapia, un vârstnic?

Mai întâi de toate este important să înțelegem ce este kinetoterapia și anume știința care studiază mecanismele articulare și neuromsculare care asigură omului activitățiile motrice normale. Într-o traducere liberă, așa cum le explicăm pacienților, kinetoterapia = terapie prin mișcare. În cazul seniorilor, kinetoterapia poate ajuta un vâarstnic prin menținerea stării de sănătate fizice și psihice, prevenirea și vindecarea bolii, refacerea rapidă postoperatorie după traumatisme postpartum.

2. Că tot a venit vorba despre tratarea afecțiunilor, ce tip de deficiențe motorii pot fi recuperate cu ajutorul kinetoterapiei?

În general toate tipurile de deficiențe motorii pot fi recuperate, unele mai putin și altele mai mult, important este însă ca seniorul să câștige în gradul de mișcare oricât de mic ar fi pocentajul. Enumăr câteva deficiențe motorii pentru a fi pe înțelesul tuturor: anchiloze, articulații instabile, luxațiile congenitale de șold, deficiențe ale genunchiului, gleznei, dislocări sau înțepeniri cu reducerea sau pierderea mișcării, hemiplegii, paraplegii, tetraplegii, etc.

3. Am înțeles. Rezultatele pozitive își găsesc așadar locul în multiple afecțiuni. Lavinia, povestește-ne atunci pe scurt, câteva dintre cazurile de succes de la Azil Privat.

Cazurile cele de mai succes din internările de la Azil Privat sunt cele de fractură de col femural postoperatorie. Asta nu înseamnă că celelalte cazuri nu se recuperează, dar în limita stării de sănătate și în funcție de cât permite organismul după afecțiune. Mulți dintre pacienți s-au recuperat aproape 100% rămânând doar cu mici sechele precum un șchiopătat sau dureri la nivelul șoldului.

4. Lavinia, îmi dau seama că e dificil, însă cum motivați seniorii să facă acest tip de mișcare?

Pentru a determina seniorii să facă mișcare, în primul rând trebuie să îi ajutăm psihic explicându-le că în recuperarea prin mișcare pot evolua mult în loc să rămână la stadiul la care sunt și, că prin efectuarea exercițiilor pot obține rezultate bune în mițcare pentru a-ți desfășura activitațile dorite.

5. Apropo despre recuperarea motorie – ce procent se recuperează din mobilitatea avută anterior?

Procentajul de recăpătare a mobilității avute anterior poate fi de la 10% până la 100%, însă acest lucru depinde de diagnosticul fiecărui pacient.

6. Concret, cum anume își pot îmbunătăți seniorii sistemul locomotor, prin sesiunile de kinetoterapie și recuperare motorie? Ce recomandări faci celor de acasă?

Programele de kinetoterapie sunt concepute ținând cont de vârsta, constituția pacientului, afecțiunea pe care o are, stadiul de evoluție al bolii, existența unor alte afecțiuni. Prin ședințele de kinetoterapie seniorii pot să facă unele mișcări care să îi ajute la igenizarea proprie, să se ridice singuri în ortostatism fără tendința de cădere sau amețeală și să se deplaseze singuri fără să se dezechilibreze, făcând exerciții de mobilitate articulară, de tonifiere musculară, de relaxare și de menținerea echilibrului.

Celor de acasă le recomand ca dimineața, după ce se trezesc, să facă exerciții de mobilitate și tonifiere la marginea patului și apoi să își continue activitatea cotidiană. Bineînțeles nu trebuie să lipsească plimbările în aer liber, o alimentație sănătoasă și o gândire pozitivă. J

7. Lavinia, ce alte elemente trebuie să însoțească rezultatele performante ale kinetoterapiei?

În ședințele de kinetoterapie trebuie să avem un tratament specific bolii dat de medicul specialist și o alimentație sănătoasă (nu există o dietă anume, doar în cazul obezilor se cere un program de alimentație strict și a bolnavilor care au nevoie de diete speciale).

8. Ce presupune efectiv o ședință de kinetoterapie sau recuperare motorie? Cum lucrați cu seniorii în Azil Privat?

În funcție de afecțiunile concepute pe baza diagnosticului clinic stabilit de medicii specilaliști, o ședință de kinetoterapie presupune un tip de mișcare organizată stabilită individual fiecărui tip de afecțiune.

Având în vedere că diagonisticile seniorilor de la Azil Privat sunt diferite, se constituie un program personalizat, dar totodată, toți seniori au nevoie de o mobilitate mai bună și o forță musculară crescută pentru a realiză și alte mișcări. Tocmai de aceea noi realizăm exerciții pentru membrele inferioare și superioare cu/și fără greutăți, exerciții pentru echilibru, tipuri de mers ( zig-zag, șerpuit, în cerc, etc.), diferite mișcări cu ajutorul obiectelor pentru a-și recăpăta concentrarea, pedalări la bicicletă medicinală, exerciții la spalier, masajul –  toate aceste îi ajută pe seniori să aibă un tonus mai bun, atât fizic cât și psihic și să lupte mai departe pentru a se recupera cât mai mult posibil.

Mulțumim mult, Lavinia!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *